R.I.P. PER AL LAPAO i el LAPAPYP A L’ARAGÓ

Els pressupostos de la Comunitat Autònoma retornen els noms de Català i Aragonès a les seves llengües autòctones

jose-ignacio-lopez-susin_002

José Ignacio López Susín. Director General de política Lingüística.

Dijous passat es van aprovar, després d’un llarg període de gestació, els pressupostos generals de la Comunitat Autònoma d’Aragó amb el suport de tota l’esquerra parlamentària (PSOE, Podem, CHA i IU). Amb ells s’ha aprovat una Llei d’Acompanyament als Pressupostos que retorna els noms d’Aragonés i Català a les llengües minoritàries parlades a Aragó, que en la passada legislatura van ser rebatejades com a Llengua Aragonesa Pròpia de l’Aragó Oriental, en el cas del Català, i Llengua Aragonesa Pròpia de l’Aragó pirinenc i prepirinenc, en el cas de l’Aragonés.

L’anterior govern regional PP-PAR va derogar la Llei de Llengües que va aprovar el 2010 el govern socialista de Marcelino Iglesias i on, sense atorgar la cooficialitat en les seves zones d’ús predominant, s’evidenciava l’existència de l’Aragonès i el Català a Aragó, se’ls reconeixien uns drets, com el de la seva ensenyament voluntari i la seva relació amb l’Administració, i es garantia la seva protecció.

Així mateix el govern conservador presidit per Luisa Fernanda Rudi, a més de redefinir les llengües pròpies de la manera abans esmentada, va procedir a eliminar les paraules Aragonès i Català dels textos jurídics i legislatius on figuraven fins llavors, com en la Llei d’Ordenació del Territori o la Llei de Protecció de Patrimoni Cultural.

Precisament en la Llei d’Acompanyament aprovada en la nit de dijous s’inclou una esmena proposada per Chunta Aragonesista a la Llei Patrimoni Cultural on s’eliminen les expressions resumides popularment en LAPAO i LAPAPYC i es restitueixen els d’Aragonés i Català.

Això és un primer pas que tindrà continuïtat en una sèrie de mesures previstes per la nova Direcció General de Política Lingüística creada pel govern presidit per Jabier Lambán (PSOE). El titular d’aquesta Direcció General, Ignacio López Susín, de CHA, partit que participa al govern autònom amb una Conselleria, ha tornat a convocar els premis de Literatura Aragonesa en Català i Aragonès, desvirtuats o suprimits en anteriors edicions i des d’aquesta àrea es han creat altres premis a la trajectòria per a persones que s’hagin distingit pel seu treball en la defensa d’aquestes llengües. Així mateix s’han inclòs les mateixes en el Currículum educatiu aragonès i s’estudien mesures per a la normalització del professorat d’Aragonés i Català en Infantil, Primària i Secundària.

Pel que fa a la redacció de nova Llei de Llengües que reemplaci a l’aprovada en l’anterior legislatura, López Susín va dir que “estem treballant en l’elaboració d’un nou marc jurídic que afavoreixi d’una manera eficaç la dignificació, promoció i difusió d’aquestes llengües i dels seus parlants “.

 

 

1 comments on “R.I.P. PER AL LAPAO i el LAPAPYP A L’ARAGÓ

Deixa un comentari