Duo Recapte

DUO RECAPTE:

Antonio Bengochea (veu). Màrio Sasot (bandúrria).

El recapte era antigament un àpat  molt comú a les comarques de la Franja, fet amb una gran varietat d’ingredients, molt de temps, dedicació i paciència, i que és tot un compendi de saviesa popular.

S’anaven  coent des de primeres hores del matí en un tupí o calder al foc lent de la llar de llenya unes mongetes seques i s’hi afegien diferents bocins de carn de be, badella, o gallina, i una mica de greix de porc. Allà al migdia se ficaven unes verdures, trumfes, i una mica d’arròs.

Una hora més tard s’aconseguia un plat a l’hora consistent i digestiu, ideal per dietes equilibrades en temps on segurament no s’havia inventat encara el colesterol, on se combinaven tots los aromes i sabors que ens han deixat al llarc dels segles les principals cultures mediterrànies.

Los recitals poètics del duo “Recapte”, format per Antoni Bengochea (veu) i Màrio Sasot (bandúrria), tenin també quelcom (algo) d’amalgama de cultures, temes o punts de vista  diversos sobre la tasca (tarea)i el sentir poètics. Tot això s’uneix amb un fil conductor comú, antic, quasi mil.lenari, com és la llengua catana parlada a les comarques orientals del nostre territori aragonès, des de la conca del Noguera Ribagorçana, passant per les terres del Baix Cinca fins  al Matarranya terolenc.

La selecció de poemes que fan Antoni Bengochea i Màrio Sasot en el seu recital, inclou a autors com Anton Abad, de Saidí; Teresa Jassà, de Calaceit; Desideri Lombarte, de Pena-Roja Tastavins; Juli Micolau, de La Freixneda; Tomàs Bosque, de La Codonyera, José Miguel Gracia, de La Codonyera; Ángel Villalba, de Favara, i Marià López Lacasa i Hèctor Moret, de Mequinensa.

Entre aquests poemes hi ha alguns de temàtica sèria i trascendent com els fésols (judías tiernas) del recapte, o verdures lleugeres i picants de contingut lleument eròtic; històries tendres com un tros de xai, o dures com la carn de gallina vella, però tot “empedrat” amb uns quants grans d’humor i ironia.

La música que acompanya els poemes és també una diversa barreja de géneres, estils i melodies, i van, des de cançons del cantautor saidinès Anton Abad; la tocata en re menor de Johan Sebastian Bach; el Dies Irae de Tomàs de Cellano; les Quatre Estacions, de Vivaldi; jotes populars aragoneses com  La Olivera o Porque no nos ven hablar; l’exòtica Inner Light dels Beatles; una polka careliana d’un duo finès (Suomi Pop); Itaca, de Lluis Llach, a elucubracions personals de M. Sasot, una d’elles inspirades llunyanament en el tema Spain de Chick Corea.

El Duo Recapte inicià els seus recitals al setembre de  l’any 1993, on actuà en l’apertura de curs de  l’Escola d’Estiu per als mestres de català que tingué lloc a Mequinensa i, un parell de mesos més tard, a la Biblioteca d’Aragó al carrer Doctor Cerrada de Saragossa.

Des de llavors ençà, en aquests 19 anys han donat més d’un centenar de recitals al llarg de tota la Franja i per la resta d’Aragó (Saragossa i Terol capital, Aguarón) i diversos indrets de Catalunya, a les províncies de Tarragona, Lleida i Barcelona). Los últims recitals, realitzats durant  aquest any 2012, van ser al teatre Principal de Saragossa en homenatge a José Antonio Labordeta (24 de setembre) i al Palau Moncada de Fraga (29 de setembre) durant les Jornades  Cinga que organitza l’Institut d’Estudis del Baix Cinca.

Una època especialment fructífera i enriquidora en la singladura del Duo Recapte han sét los 11 anys que va durar el Projecte “Jesús Moncada” d’animació cultural a les escoles, del qual van ser tot dos, a más a més, coordinadors.  Durant aqueix periple van  actuar a gairebé totes les escoles de la Franja on s’imparteix català, a part de nombrosos centres escolars de les comarques del Segrià, les Garrigues,  la Terra Alta, el Baix Ebre, etc. en virtut d’uns acords d’intercanvis d’activitats culturals a les escoles signats entre els Departaments d’Ensenyament d’Aragó i Catalunya.

5 comments on “Duo Recapte

  1. Ayer estuve en el Joaquín Roncal disfrutando del recital. Lamento haberme perdido algunas frases, demasiadas, pero fue un placer. Espero repetir muchas veces.

  2. Retroenllaç: Presentació de “Espills trencats” a Sabadell | Mas de Bringuè

  3. Retroenllaç: Presentació de “Espills trencats” a Sabadell | Mas de Bringuè - La Franja

  4. Retroenllaç: Brillant presentació en societat de l’Acadèmia Aragonesa de la Llengua | Entre pàginas

Deixa un comentari