Convocatòria de l’alcaldesa de Mequinensa als Ajuntaments de la Franja contra la Llei de Llengües del PP-PAR

Mequinensa. Poble vell. pont sobre l'Ebre

Mequinensa. Poble vell. Pont sobre l’Ebre

 

Us faig arribar el text de la carta que l’alcaldesa de Mequinensa, la socialista Magda Gòdia, ha enviat als alcaldes del Ajuntaments de la Franja, convocant-los a una reunió en aquesta localitat  el dia 1 de juny, per a analitzar la situació creada després de l’aprovació a les Corts aragoneses de la nova Llei de Llengües i decidir propostes a portar a terme. També han invitat a la trobada a tècnics en llengües i professors universitaris.

Estimat alcalde/ssa:
Després de l’aprovació a les Corts d’Aragó de la nova Llei de Llengües que deroga l’anterior i que suposa una clara reculada de 30 anys o més en tot l’avançat i consensuat en aquesta matèria, i deixa pas a una clara incertesa que, entenc, no respon a la realitat lingüística dels municipis de les comarques catalanoparlants d’Aragó, varis de vosaltres m’heu traslladat la necessitat de autoconvocar-nos a mantenir una trobada que pogués analitzar les conseqüències de la nova situació i consensuar les possibles actuacions i/o accions a dur a terme conjuntament.

Per tal motiu, en encomanar-me aquesta iniciativa, et convoco a una jornada el proper dissabte 1 de juny, a les 11:00 hores a l’Ajuntament, on fa gairebé tres dècades alcaldes i regidors d’aquestes comarques van signar la Declaració de Mequinensa per sol·licitar al Govern d’Aragó el respecte a la nostra llengua i el seu ensenyament en els centres educatius.

En aquesta trobada, a més d’alcaldes i regidors participaran tècnics de l’administració i professors universitaris en la matèria, que analitzaran les afeccions, tant en el tema filològic com en l’administratiu o de nova normativa.

Les seves aportacions i explicacions contribuiran a enriquir el posterior debat que, confio, pugui ajudar-nos a consensuar una postura enfront d’aquesta Llei del Govern d’Aragó, amb la qual, al desaparèixer els noms de les nostres llengües pròpies, entenc, decau també la fonamentació jurídica per impartir l’assignatura de la llengua catalana en els centres educatius, tal com han advertit ja diversos juristes en una primera lectura de la nova Llei.

A punt de celebrar el proper mes de febrer el 30 aniversari de la Declaració de Mequinensa, molts dels seus objectius s’han anat assumint, des del respecte, la llibertat i el suport institucional. De fet, la realitat dels nostres municipis és que l’ensenyament de la llengua catalana en els centres de primària i secundària, segueix sent voluntària i demandada per més del 95 % de l’alumnat, que quan acredita haver aprovat un nombre de cursos rep, en finalitzar l’ESO, el títol de nivell B en el coneixement de la llengua catalana.

Per aquests motius, i davant la importància que aquest assumpte té a les nostres comarques m’agradaria comptar amb la teva presència i participació en la jornada de Mequinensa del proper 1 de juny on confio poder saludar-te personalment.

T’agraeixo l’atenció prestada així com estic convençuda que comparteixes, com a alcalde o alcaldessa del teu municipi, la teva sensibilitat i compromís envers aquest assumpte.

Mequinensa, 20 de maig de 2013.

1 comments on “Convocatòria de l’alcaldesa de Mequinensa als Ajuntaments de la Franja contra la Llei de Llengües del PP-PAR

Deixa un comentari