Mor Ramon Espinosa, un historiador autodidacte

RAMON ESPINOSA FRAGA

 

JAVIER ORTEGA

El passat 14 de juny va morir, a l’edat de 96 anys, Ramon Espinosa Castellà, professor i historiador fragatí.

En reconeixement al seu treball, l’any 2016 va rebre durant els actes de celebració del 23 d’abril la Menció honorífica Municipal amb l’Escut de la Ciutat de Fraga.
En aquell moment es recordà la seua llarga trajectòria com investigador de la història de Fraga i la condició d’usuari habitual del fons documental de l’arxiu històric municipal en el Palau Montcada.

El dia abans del lliurament d’aquella distinció havia complit 93 anys, la qual cosa no el va impedir assistir a la cerimònia, junt amb els seus fills, rebre l’Escut de la Ciutat i pronunciar unes lúcides paraules d’agraïment.  El seu fill recordà el projecte en el qual treballava llavors son pare envers la presència dels sarraïns a Fraga.


Espinosa va publicar nombrosos estudis històrics sobre la capital del Baix Cinca , en els  quals ha repassat la història del seu Ajuntament, dels ponts, dels Montcada i els Comtes de Pallars, de l’urbanisme, del nom de la ciutat i de personatges com Gaspar de la Figuera.

Espinosa era miner de professió i la seva formació històrica va ser sempre autodidacta, la qual cosa encara dóna més relleu  a la seva trajectòria, sent reconegut com un referent per a nous historiadors.

Eix mateix any, l’ Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC) va dedicar a Ramon Espinosa l’edició del llibre  Tres estudis històrics sobre el Baix Cinca i el Baix Segre dins la col·lecció Gallica Flavia. El llibre recull els treballs de tres beques Amanda Llebot de contingut històric.

Recentment, la seva família va cedir a l’Ajuntament de Fraga part del seu fons de recerca, corresponent als seus diferents treballs en l’Arxiu Històric Municipal situat al Palau Montcada.
Aquests documents seran incorporats a l’Arxiu Històric Municipal i existeix un compromís per part de l’Ajuntament de Fraga de treballar, conservar i posar en valor, a través d’una beca de recerca, tot el fons històric elaborat per Ramón Espinosa.

By masdebringue Posted in CULTURA

Deixa un comentari