La revista Rolde celebrà els 40 anys al Palau de Sástago de Saragossa

La Chaminera Rolde

Ángel Vergara i María José (Toche) Menal. La Chamminera.

 

El passat 29 de novembre va tindre lloc a la sala “Arquitecte Magdalena” del Palau de Sástago de Saragossa, on des de fa unes setmanes s’exposa també la mostra “Dicen que hay tierras al este”, un senzill i emotiu acte per a celebrar los 40 anys de la revista Rolde, un somni   d’adolescència encetat per cinc joves saragossans amb la intenció de ressuscitar l’esperit nacionalista i aragonesista  en aquestes terres, que havia sorgit durant els anys 20 i 30, especialment des de l’emigració a Catalunya i desaparegut durant els 40 anys del franquisme.

Com van comentar molts dels oradors durant l’acte, la revista va nàixer amb vocació de despertar la vocació política nacionalista a l’Aragó i acabà recollint lo suport, la col·laboració i la integració en el Rolde d’Estudis Aragonesos i en la revista, de nombrosos intel·lectuals, escriptors, músics,  artistes plàstics i altres persones  als que els unia l’amor per la cultura i les ganes d’impulsar el desenvolupament socioeconòmic i autonòmic d’Aragó.

Esquitxant les  intervencions de membres destacats del Rolde, com Natxo López Susín, Miguel Martínez Tomei; el coordinador de la revista, Javier Aguirre; Chesús Bernal, José Luis Melero o l’actual conseller de Vertebració del territori i Turisme, Juan José Soro, va intervenir el duo de música tradicional La Chaminera, amb exquisides i delicades cançons relacionades amb personatges que d’una manera o altra eren presents a l’últim número de Rolde que es presentava eix mateix dia: Pedro Tramullas, Iris Lázaro, autora de la portada, i José Antonio Labordeta. .

Cal ressaltar que  la revista ha obert sempre les seues pàgines a escrits en llengua catalana. En ella han escrit coneguts escriptors i filòlegs franjolins com l’Artur Quintana, l’Hèctor Moret o la Carme Alcover entre altres.

JJ Soro Rolde

Presentació d’un llibre labordetià.

Durant la segona part de l’acte es va presentar el llibre Viajes a Ultima Thule. José Antonio Labordeta en Suecia, editat per Rolde, on el seu autor, l’escriptor i economista suec Mats Lundahl, conta les aventures de la primera gira internacional de José Antonio Labordeta, invitat per un grup de professors i estudiants a tocar en diverses universitats d’aquell país nòrdic per a recaptar diners per als familiars de presos i represaliats polítics espanyols l’any 1969.

Mats Lundhal 2 Rolde

Mats Lundahl, autor del llibre Viajes a Ultima Thule…   

Deixa un comentari