De surda a dreta: Lorenzo Lascorz, Miguel Gràcia, Alfredo P. Rubalcaba, Carme Magallón, Mariano Coronas i Màrio Sasot Foto: Dani Coronas
Lo passat 30 de setembre va tindre lloc a la Sala Saura de la Diputació d’Osca un entranyable i emotiu acte al qual van assistir més de tres-centes persones, on es va presentar el llibre “Amic labordeta”, coordinat i editat per Lorenzo Lascorz quan es compleixen 5 anys de la mort del cantauor i polític aragonès.
Inicià la presentació el conductor de l’acte, el professor labuerdenc Mariano Coronas, el qual glossà el procés de gestió d’aquest llibre i el seu contingut: més de 80 col·laboracions de persones, moltes d’elles anònimes i inèdites per als mitjans de comunicació, que en algun moment van tindre relació amb Labordeta en alguna de les seues múltiples facetes que va tindre en vida: cantant, polític, professor, poeta, actor, etc.
Després parlà l’ex-ministre socialista i ara professor universitari Alfredo Pérez Rubalcaba, que repassà les disferents experiències viscudes amb Labordeta, “primer com a seguidor del cantant i de les seues cançons. Després com a company d’escó al Parlament espanyol”. D’aquella època recordà a un Labordeta honest, fidel i responsable “qualitats que va demostrar en moments molt transcendents i delicats, com en l’investidura de Zapatero o a la Comissió Parlamentària sobre l’atemptat de l’onze de maig a Madrid.”
Carmen Magallón, professora i membre destacat des moviments pacifistes a nivell estatal, recordà els seus anys d’alumna de Labordeta a l’Institut Ibàñez Martín de Terol, on Labordeta, que feia de Cap d’Estudis, “era com un pare per a tos nosaltres, que no podíem anar a casa a veure la nostra família més que un cop al trimestre.” També recordà les múltiples activitats culturals que ell i altres professors del centre van impulsar, des d’obres de teatre a concursos literaris i la presència dels alumnes als seus primers concerts com a cantautor.
En representació de les altres llengües d’Aragó, que Labordeta va valorar tant, Francho Nagore va dedicar-li un poema en aragonès construït amb fragments de diverses cançons i poemes de José Antonio.
Màrio Sasot recordà diverses anècdotes de concerts celebrats per Labordeta a Saidí i la ferma posició del cantautor aragonès envers la catalanitat de la llengua que es parla a la Franja mostrada en el pròleg del “Refranyer fragatí” de Josep Galan, on Labordeta animava als franjolins a “no caure en les trampes tan estimades per algunes forces polítiques, de batejar al Català amb noms locals o vaja a saber vosté què”.
Finalment, l’activista cultural sobrarbenca Natalia López, assenyalà l’important paper que van jugar les dones en la trajectòoria de Labordeta, i defensà el paper que la “gent d’a peu, sense corbates, cotxes oficials ni càrrecs polítics perpetus” ha desempenyat en els moviments socials aragonesos i aragonesistes, com els dels pantans, l’autonomia, l’aragonès, el català, etc.”
L’acte va concloute amb un pica-pica a base de vi del Somontano i pernil, ofert per la Diputació d’Osca, el president de la qual, el ribagorçà d’Areny, Miguel Gràcia, recordà diverses anècdotes viscudes amb l’homenatjat en la seua comarca.
oct.
3
2015