Presentació del llibre “Amigo Labordeta” a Osca

Dani.4
De surda a dreta: Lorenzo Lascorz, Miguel Gràcia, Alfredo P. Rubalcaba, Carme Magallón, Mariano Coronas i Màrio Sasot Foto: Dani Coronas
Lo passat 30 de setembre va tindre lloc a la Sala Saura de la Diputació d’Osca un entranyable i emotiu acte al qual van assistir més de tres-centes persones, on es va presentar el llibre “Amic labordeta”, coordinat i editat per Lorenzo Lascorz quan es compleixen 5 anys de la mort del cantauor i polític aragonès.

Inicià la presentació el conductor de l’acte, el professor labuerdenc Mariano Coronas, el qual glossà el procés de gestió d’aquest llibre i el seu contingut: més de 80 col·laboracions de persones, moltes d’elles anònimes i inèdites per als mitjans de comunicació, que en algun moment van tindre relació amb Labordeta en alguna de les seues múltiples facetes que va tindre en vida: cantant, polític, professor, poeta, actor, etc.
Després parlà l’ex-ministre socialista i ara professor universitari Alfredo Pérez Rubalcaba, que repassà les disferents experiències viscudes amb Labordeta, “primer com a seguidor del cantant i de les seues cançons. Després com a company d’escó al Parlament espanyol”. D’aquella època recordà a un Labordeta honest, fidel i responsable “qualitats que va demostrar en moments molt transcendents i delicats, com en l’investidura de Zapatero o a la Comissió Parlamentària sobre l’atemptat de l’onze de maig a Madrid.”
Carmen Magallón, professora i membre destacat des moviments pacifistes a nivell estatal, recordà els seus anys d’alumna de Labordeta a l’Institut Ibàñez Martín de Terol, on Labordeta, que feia de Cap d’Estudis, “era com un pare per a tos nosaltres, que no podíem anar a casa a veure la nostra família més que un cop al trimestre.” També recordà les múltiples activitats culturals que ell i altres professors del centre van impulsar, des d’obres de teatre a concursos literaris i la presència dels alumnes als seus primers concerts com a cantautor.
En representació de les altres llengües d’Aragó, que Labordeta va valorar tant, Francho Nagore va dedicar-li un poema en aragonès construït amb fragments de diverses cançons i poemes de José Antonio.
Màrio Sasot recordà diverses anècdotes de concerts celebrats per Labordeta a Saidí i la ferma posició del cantautor aragonès envers la catalanitat de la llengua que es parla a la Franja mostrada en el pròleg del “Refranyer fragatí” de Josep Galan, on Labordeta animava als franjolins a “no caure en les trampes tan estimades per algunes forces polítiques, de batejar al Català amb noms locals o vaja a saber vosté què”.
Finalment, l’activista cultural sobrarbenca Natalia López, assenyalà l’important paper que van jugar les dones en la trajectòoria de Labordeta, i defensà el paper que la “gent d’a peu, sense corbates, cotxes oficials ni càrrecs polítics perpetus” ha desempenyat en els moviments socials aragonesos i aragonesistes, com els dels pantans, l’autonomia, l’aragonès, el català, etc.”
L’acte va concloute amb un pica-pica a base de vi del Somontano i pernil, ofert per la Diputació d’Osca, el president de la qual, el ribagorçà d’Areny, Miguel Gràcia, recordà diverses anècdotes viscudes amb l’homenatjat en la seua comarca.
INVITACION V4 (4) (1)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s