A l’ombra de Nipho

Darío Vidal 3

HA MORT DARÍO VIDAL LLISTERRI, PERIODISTA I ESCRIPTOR ALCANYISSÀ

MÀRIO SASOT

La vida professional de Darío Vidal transcorre entre Barcelona, Saragossa i la seua Alcanyís natal, ciutat on va morir el passat 15 de maig i on va viure les seves últimes tres dècades desplegant una frenètica labor com a escriptor, dinamitzador i divulgador cultural. El seu web, que va mantenir actiu fins fa poc temps, estava presidit per la següent frase: “Sé que per a mi no hi ha més alleujament que el treball ni una altra consolació que l’escriure i més escriure”. Aquesta sentència era de Francisco Mariano Nipho, alcanyissà com ell  i pare de la premsa diària espanyola (fundà el “Diario Noticioso Universal” en 1758 i el “Diario de Madrid” en 1759) al qual va considerar sempre un referent i una figura a la que va dedicar diversos treballs i alguns actes d’homenatge.


Vidal era llicenciat en Periodisme i Filosofia Pura i va treballar com a periodista durant els anys 60, 70 i part dels 80 a Barcelona. Va ser cap de reporters, redactor cap i articulista del diari vespertí Tele/eXprés. Posteriorment va treballar com a subdirector del Correo Catalán i també va ser columnista d’ABC, així com redactor, presentador i col·laborador de nombrosos programes de ràdio i televisió, i creador i director de diversos altres en TVE, a més de presidir i crear dues companyies d’imatge i publicitat.
En 1987 va deixar Catalunya per a ocupar el càrrec de conseller de Cultura i Educació del Govern d’Aragó fins a 1988, amb Hipòlito Gómez de las Roces, del  PAR, com a president. Cal dir que en aquella època va seguir fidelment i no va posar obstacles a la tasca encomanada pel seu president de fer desaparèixer  del seu departament qualsevol vestigi d’edició de textos en llengua catalana i de qualsevol mida en defensa i protecció de les llengües d’Aragó, de les quals, si més no del català, deuria de tindre notícia per la seua proximitat de les terres del  Mesquí, el Matarranya i el Bergantes, de la seua vila natal.
Després d’aquest breu pas per la política va fixar la seva residència en el seu vell casalici familiar  d’ Alcanyís des d’ on va impulsar nombroses iniciatives culturals, editorials i socials en les seves nombroses facetes com a periodista, escriptor, crític gastronòmic i amant i investigador de l’art i la història de la seva comarca, el Baix Aragó.
Una de les seves últimes publicacions editorials va ser Les dessous de la table, un llibre bilingüe (castellà i francès) il·lustrat pel director cinematogràfic francès Jean Périssè, que recopila àpats inspirats per dones conegudes de la història gala.
Altres obres seves són Notas Hemerogràficas para una Historia del Periodismo en el Bajo Aragón (1957), A mitad de camino, los Monegros (1971), Primer vuelo (1977), Glosas Veniales (1981), Siete ensayos aragoneses y un apócrifo (1986), Teruel (amb altres autors, 1993), Harina de este costal (1996), El cuarto sentido (1998) i Cierto Sabor (1999)
Durant els últims va prodigar les seves columnes, crítiques, agudes i sarcàstiques, en el periòdic baix aragonès La Comarca.

DARIO VIDAL

(Foto: Diari La Comarca)
Entre el seu llegat com a activista cultural el més reeixit va ser la recreació que va escriure i va dirigir de la llegenda del Venciment del Drac d’Alcanyís, una peça teatral en la qual la bellesa i el bé, encarnats per un Sant Jordi abillat amb el ram del “benvoler”, s’imposen al “malvoler”, atribuït al Drac. Aquesta obra es representa cada 23 d’abril, Dia d’Aragó, amb la participació de gran quantitat de públic abillat amb vestits medievals que plena a vessar la gran Plaça Major d’Alcanyís.
Darío Vidal era membre de la Reial Acadèmia de Nobles i Belles arts de Sant Lluís, i vicepresident de l’Acadèmia Aragonesa de Gastronomia. Va morir sobtadament a causa d’un infart i tenia tres fills, que resideixen a Cantàbria, Barcelona i Berlín, i sis néts.

By masdebringue Posted in CULTURA

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s