La mequinençana Pilar Arbiol guanya el VI Concurs de relats “Comarca del Baix Cinca”

PREMI ADULTS

Les guanyadores del concurs d’adults (Fotos Sisco Castany. Ajuntament de Mequinensa)

FELIP BERENGUER

El passat 13 de desembre va tindre lloc a la sala d’actes de la seu de la comarca del Baix Cinca acollia l’acte de lliurament del VI Concurs Literari Comarca del Baix Cinca. En l’edició 2019 del guardó, dotat amb 1.250 euros, han participat un total de 17 autors, 11 en categoria d’adults i 6 en la d’infantil i juvenil.

En categoria adults l’escriptora de Mequinensa Pili Arbiol ha estat la guanyadora del concurs amb l’única obra de les dos categories presentada en català, una de les llengües en les que es podien presentar els treballs junt amb la llengua castellana. Es tracta del   relat “Un vestit d’aigua” en el qual l’autora ha volgut reflectir com “un fet desconegut i oblidat del passat pot arribar a marcar una persona”- explica Arbiol. Ho fa a través d’una vella caixa de records que rep la protagonista,  a través de la qual  “descobreix un passat desconegut que es fa present al lector”. Aquest premi té una aportació econòmica de 400 euros.


El segon premi en aquesta categoria, dotat amb 250 euros, el va guanyar per a Irene Sanjuán de Ballobar amb el relat “Casa Fauca”. La seva mare, Merche Navarro, que recollia el premi en lloc de la guanyadora explicà  que l’obra narra “la història d’un home que no vol enfrontar-se a la seva memòria”. Tatiana Hernando, de Fraga, va aconseguir  el tercer premi, dotat amb 150 euros, amb el relat “Lo que queda después de la tormenta”  en el qual l’autora parla d’un relació “que no és molt equilibrada i en la qual, quan sorgeixen els problemes, un dels dos és més perjudicat”.

PREMI JUVENIL

Els premiats del concurs juvenil

En categoria juvenil, el primer premi, dotat amb 200 euros, va ser per al relat curt “Cazador de cobardes” del oscenc Eduardo Ara. Es tracta d’un relat anti bèl·licista situat en una terra fantàstica en la qual “un home que s’allista a l’exèrcit es converteix en un gran soldat i veu que no tot és tan bell com sembla”. El segon premi, dotat amb 150 euros, ha estat per a “Pluma de cuervo” de l’escriptor Saidí Andrés Font “basat en una persecució policial que acaba en una profunda conversa entre un policia i una lladre”. Xavier Labat, de Fraga, aconseguí el tercer premi, dotat amb 100 euros, amb el relat curt  “La favela” una història amb moralitat ambientada al Brasil en la qual “dos joves surten d’una situació de perill” i amb la qual el protagonista reflexiona sobre el seu futur personal “i s’adona que el seu alliberament pot vindre a través dels estudis”.
En la Gala, Alejandro Poy, conseller comarcal de cultura, que estava acompanyat de Marco Ibarz, president de la Comarca del Baix Cinca, destacà que l’objectiu d’aquest certamen és “fomentar la cultura i en aquest cas, l’escriptura juntament amb la lectura, un binomi que s’alimenta mútuament”.

El jurat d’aquesta edició estava format pel  professor i periodista Màrio Sasot, l’escriptora Ana Ballabriga i la bibliotecària Rosa Bérniz.

L’acte finalitzà amb l’actuació del duo poètic- musical format per Héctor Castellanos (veu i percussions vàries)  i  Nicolás Mora (guitarra elèctrica) amb el seu espectacle “Soledad pública”.

DUO SOLEDAD PUBLICA

Concert de “Soleddad pública”

By masdebringue Posted in CULTURA

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s