Autor de la crònica: Víctor Longares
El dissabte 11 de març, la Asoziazión Cultural Bente d’Abiento va celebrar una taula rodona amb el títol “La llengua de les comarques orientals d’Aragó.” Moderada pel que subscriu aquest article, va comptar amb la participació de l’alcaldessa de Mequinensa, Magda Godia; el professor i periodista Mario Sasot; la professora Azucena López i el professor d’aragonès Javier Castel. Al costat d’ells, vam poder conèixer la realitat lingüística de l’Aragó Oriental i debatre sobre amenaces existents i oportunitats de futur per millorar la situació del català a Aragó.
L’acte el va obrir José Ignacio López Susín, director general de Política Lingüística del Govern d’Aragó, que va felicitar l’associació per aquesta iniciativa i va animar els presents a seguir treballant per les llengües d’Aragó. Així mateix, va convidar a tots a conèixer la web www.lenguasdearagon.org.
Magda Godia va explicar diferents iniciatives dutes a terme pel seu ajuntament i la relació de bon veïnatge que hi ha entre els habitants de Mequinensa i Catalunya. També ens va explicar que per a ells no és cap problema anomenar català a la seva llengua i sentir-se plenament aragonesos. El català els ajuda a comunicar-se millor amb els catalans i les peculiaritats de la forma de parlar de Mequinensa suposen una riquesa.
Mario Sasot ens va explicar les activitats que es duen a terme en associacions com l’IEBC i ASCUMA i les seues aportacions personals en forma de publicacions periòdiques en català (com TdF) i de les seves actuacions musicals amb el duo Recapte i altres cantautors aragonesos en català. Després, ens va fer un resum de l’estudi sociolingüístic realitzat recentment, sobre la base del cens de l’any 2011, que assenyala a l’aragonès com una llengua en perill d’extinció i al català amb importants problemes de transmissió generacional.
Azucena López ens va explicar la seva relació amb el català com a persona no originària de les zones catalanoparlants però que va decidir estudiar català per ser la llengua de la seva família política. Va recalcar la necessitat de que deixem de veure les llengües com una cosa que ens enfronta i ens divideix. En la seva opinió, el coneixement bàsic de les diferents llengües ens porta a comprendre millor la cultura a la qual pertanyen i converteix la llengua en un instrument per comunicar-nos, lo qual ha de ser sempre la seua finalitat.
Javier Castel, un barcelonès amb família originària del Mesquí i la Ribagorça, i professor d’aragonès, va presentar una situació bastant pessimista del català en els pobles del Mesquí i el Bergantes, tant per deixadesa dels propis parlants com per l’acció contrària d’aquells aliens al català. No obstant això, va explicar les fortaleses que presenta la població jove i la seva tasca en la dignificació social del català. Va animar els assistents a ajudar-los a recuperar l’autoestima dels parlants i a sentir el català com un tret important de la identitat d’Aragó, juntament amb la llengua aragonesa.
L’experiència d’aquesta taula va ser molt positiva per acostar-nos a la realitat del català a l’Aragó i ens anima a continuar treballant en aquest tema.