Jornades “Cinga Fòrum 2016”

cinga2016

L’Institut d’Estudis del Baix Cinca (I.E.B.C.) us convida als actes de celebració de les     jornades “CINGA FÒRUM 2016”, que tindrà lloc el dia 24 de setembre al Palau Montcada de Fraga. El tema d’enguany és:  LA LLENGUA CATALANA, TAMBÉ UN PATRIMONI ARAGONÈS”.

Al cartell, que podeu veure encapçalant aquest text, es pot veure un document històric de gran importància: es tracta del Jurament de Fidelitat a Ramon IV de Pallars Jussà (1028-1047), que es troba a l’Arxiu de la Corona d’Aragó, el document més antic conservat on el català té una presència important. És un jurament feudal on Radul Oriol, senyor dels castells d’Areny (Ribagorça aragonesa) i Orrit (Ribagorça catalana), jura ser fidel al comte Ramon IV de Pallars Jussà.

Cal tindre en compte que el català, com les altres llengües romàniques, es forma entre el final del s. VII i el començament del VIII, però no accedeix a l’escriptura fins al s. XI. Començarà a aparèixer als textes de manera progressiva, convivint inicialment amb el llatí.

La panoràmica que recull el cartell està presa des de les restes del castell d’Areny, a dalt d’un turó, i en direcció cap al sud, sentit de la Reconquesta i del repoblament,  i per tant de la difusió de la llengua catalana.

 Us animem a que, qui pugue passarse eix cap de setmana per Fraga, vage a les jornades.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s