“L’aniversari”, última novel·la d’Imma Monsó.

Presentació del IV P

Imma Monsó, en el lliurament  del IV Premi de Narrativa Maria Àngels Anglada, convocat per l’Institut Ramon Muntaner de Figueres i que  l’escriptora lleidatana  guanyà per “Un home de paraula”. (FOTO: EL PUNT/AVUI)

 

L’escriptora  Imma Monsó ens acaba de sorprendre amb la publicació, a Columna edicions, d’una novel·la que no  deixarà indiferent a ningú que s’atreveixi i vulgui gaudir del plaer de llegir-la.

Amb   el to nu que caracteritza el seu estil literari habitual i el  surrealisme que impregna part de la seua obra escrita fins ara, ens desgrana, amb paciència i habilitat, un seguit d’històries que,  davall de la seua aparent simplicitat d’assumptes i personatges, amaga tot un món interior riquíssim, d’abast universal. 

El silenci i la incomunicació entre les parelles, la solitud dels infants en un  món d’adults llunyà, sòrdid i  incomprensible. Els llindars destruïts entre realitat i ficció. Les diferències tanmateix inesborrables entre ficció i mentida. L’amistat més enllà del temps i la presència física … Tots aquets grans temes de la vida i la literatura flueixen i s’entrecreuen  al llarg d’una trama marcada per l’absurd i la tragèdia.

Aquesta història, dual més que coral, està  protagonitzada per una parella d’adults amb una crisi de relació galopant, i una parella d’amics de la infància embarcats en un món de llibertat i fantasia que marcarà decisivament les seues vides per sempre.

A més dels temes  abans esmentats, l’enigmàtica i complexa personalitat de la dona protagonista adulta es centra d’una manera obsessiva  en la llengua, i més concretament en la poesia, com una mena d’antídot contra la soledat  i la incomunicació que l’envolta, com una eina de passatemps mental.

El llenguatge es converteix així en un arma defensiva contra la comunicació per la qual es va crear, igual que la ficció literària és per a la parella d’infants un vehicle per a connectar- se amb la vida, de la qual la ficció pretén habitualment fugir.

Però  per sota d’aquest thriller de misteri i d’emocions ocultes i d’aquestes digressions meta literàries, de la novel·la de Monsó sura amb força  un no gens ocult amor i homenatge a la lectura en general i la dels clàssics de les  novel·les  d’aventures en particular,  com  H. Melville, M. Twain o L. Stevenson.

Guillem, un dels xiquets protagonistes, embotit fins al moll dels ossos en el personatge del capità Ahab de la novel·la Moby Dick , es projecta, com diu el crític literari Julià Guillamon a La Vanguardia, en els llibres “fins al punt que la seua vida és una representació de les obres que més li agraden“.

L’Aniversari  ve a ser, doncs, un homenatge a la Literatura amb majúscules, la qual  s’erigeix en la veritable protagonista de la novel·la i de la vida. Novel·la i vida que es fonen i confonen aquí en una història impactant i inoblidable.

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s