Miguel Hernàndez recordat (a contracor) a Oriola

IMG030IMG027

Foto 1: Un mural commemoratiu del gran poeta oriolà a la pujada del barri marginal on va viure dels 4 als 24 anys.
Foto 2: Una de les imatges que es poden veure a la Casa de Miguel Hernàndez, d’Oriola (Alacant).

“En Orihuela, su pueblo y el mío”. Aquest primer vers de l'”Elegia a Ramón Sijé” ´que aïllat del context global del poema resulta absolutament anodí, inofensiu i per tant políticament correcte, és la única manifestació poètica que es pot trobar als murs del casc històric de la vila d’Oriola. Però on veritablement es pot trobar l’esperit de Miguel Hernàndez és a la seua casa on va viure des de 1914 a 1934, quan va marxar a Madrid. Aquesta casa està situada a peu del del mont de Sant Miquel, al costat del nagnífic Col·legi de Santo Domingo, on Miguel Hernández va estudiar alguns anys de petit.

Es tracta d’una construcció típica de l’Oriola rural i camperola, d’una única planta. Allí es cpncerven alguns rtecords de la família i fotografies de Miguel, la seua fanília i algunes escenes del poeta durant la guerra. Hi ha dos dormitoris, una petita cuina, i dospetits hanotatges més. A l’entorn de la casa hi ha un petit jardí amb un pou, un graner, un corral on la seua família guardava els animals i un petit hort on es conserva la figuera sota la qual el peta passava moltes hores llegint. Però el més important és que la casa conserva l’esperit humil, entranyable, sensible i pegat a la terra, la imatge que els lectors de’n Miguwel Hernández ens hem fet d’ell.

Al costat hi ha un edifici gran i nou, el Centre d’Estudis de la Fundació Miguel Hernández, on el seu director atén els estudiosos i interessats en l’obra i la vida d’aquest autor.
La relació de Hernández amb la seua vila, on ha estat sempre governada per ajuntaments del PP, succeeix quelcom similar a la relació que tenin o han tingut l’Ovidi Monllorc amb Alcoi i Raimon amb Xàtiva, viles natals d’aquests respectius artistes. Els municipis no es poden sustraure de l’interès cultural i turístic que aquests fills de les seues viles susciten als forasters i autòctons. I senten que tenin que fer alguna cosa en pro d’ells. Però ho fan a contracor, sense entusiasme. I això es nota.
IMG028IMG029

Fotos 3 i 4: Recreació del dormitori d’en Mogiuel Hernández on es veu el seu llit i un petit escritori.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s