Lo Duo Recapte porta l’Any “Desideri Lombarte” al Baix Cinca i Saragossa

homenatge-a-labordeta-2
Lo duo Recapte, format per Antoni Bengochea (Calaceit) i Màrio Sasot (Saidí), duran el seu espectacle “Ataüllant el món des del Molinar”, dedicat íntegrament a la poesia d’en Desideri Lombarte, a diferents poblacions del Baix Cinca i a la capital aragonesa. Aquests concerts s’integren dins dels actes commemoratius del XXV é aniversari de la mort del poeta de Pena-roja de Tastavins (1937-1989) que impulsa i coordina l’Associació Cultural del Matarranya (ASCUMA).
De moment, el duo Recapte, que enguany compleix vint-i-un anys d’existència damunt els escenaris, té previstos tres concerts per a aquesta primavera, a l’espera de concretar altres actuacions a l’estiu i la tardor en altres pobles i comarques d’Aragó i Catalunya.

El primer concert de la gira tindrà lloc a l’antic Cinema Parcerisa de Saidí el dissabte 5 d’abril a les 18,30 hores, dins de les Jornades culturals que durant aquest mes organitzen la regidoria de Cultura de l’Ajuntament amb la col•laboració de les diferents associacions culturals i cíviques de la vila.
A la setmana següent, el divendres 11 d’abril a les 22,30 hores, el Duo Recapte actuarà a la biblioteca de Torrent de Cinca, en un concert organitzat per l’Ajuntament de la localitat amb el suport de la Comarca del Baix Cinca.
Finalment, el dimecres 7 de maig, portaran la poesia de Desideri Lombarte al Teatre del Mercat de Saragossa (Plaça de Santo Domingo) a les 20, 30 hores, gràcies a la bona disposició i afany de col•laboració de la Gerència de la Societat Saragossa Cultural de l’Ajuntament de Saragossa que ha cedit aquest bell escenari. L’entrada tindrà un preu “simbòlic” de 3 euros. En la resta dels concerts de Recapte, l’entrada serà lliure.
“El nostre objectiu, enguany – comenta Màrio Sasot – és col•laborar amb ASCUMA i, junt amb altres grups que porten los textos de l’escriptor pena-rogí en el seu repertori com a Temps al Temps, Turnez&Sesé, etc., contribuir a que la figura i l’obra d’en Desideri ixque definitivament dels límits del Matarranya i sigue finalment conegut a la resta de la Franja, a l’Aragó i a Catalunya”.
Totes les facetes i etapes del poeta
L’espectacle “Ataúllant…” del Dúo Recapte, que ja ha estat representat a altres llocs anys enrere com La Freixneda, Sabadell, etc., consta d’una breu introducció poètica i musical amb dos poemes: “Les belles paraules” i “La terra besaria”, que sintetitzen l’amor a la terra i a la seua llengua del poeta. Després, ve un primer bloc dedicat a La terra i la Natura amb la lectura dramatitzada de “La xica tornada serp”, “Tots los colors” i “Joc de paraules”. El segon bloc, titulat Existència i ironies de la vida conté poemes narratius com “L’home que no sabia trobar el castell”,” Xerraduries”, i altres més reflexius com “Sol•licitud”, “Llaurem rostolls daurats” i “Lluny de tu”.
Un tercer bloc, Retorn a la terra, on el poeta ja sent molt prop la seua mort, inclou els poemes “Timó de flor menuda”, “Me n’aniré” i “Deixa’m posar-me davall”.
Finalment, un breu epíleg obre una escletxa a l’esperança amb el poema “Quan no quedarà res”.
La música (bandúrria i mandolina elèctrica) que acompanya els poemes segueix la línia eclèctica i variada habitual en els concerts d’aquest grup.

3 comments on “Lo Duo Recapte porta l’Any “Desideri Lombarte” al Baix Cinca i Saragossa

 1. Retroenllaç: Lo Duo Recapte porta l’Any “Desideri Lombarte” al Baix Cinca i Saragossa | Mas de Bringuè | La Franja

 2. Us deixo aquí un comentari que ens ha fet l’amic Josep Boltaina de Sabadell en un correu electrònic:
  Bon dia amics.
  He vist que teniu unes quantes actuacions durant l’any Desideri. Només dir-vos que els sabadellencs que vàrem tenir el goig d’assistir a la vostra actuació durant les Jornades del Matarranya a Sabadell us estem molt agraïts per la difussió que feu de l’obra del Desideri, curta però imprescindible.
  Una anécdota que potser us farà gràcia:
  Cada dimarts al matí un grupet de jubilats anem a fer excursions de 4 o 5 horetes per la serra de l’Obach i de Sant Llorenç del Munt, ben apropet de Sabadell. I, després d’esmorzar amb la corresponent bota de vi, els hi llegeixo poemes de Joan Vinyoli i del recull “cartes a la molinera” del Desideri. NO us podeu imaginar l’exit exclatant de l’erotisme de poble i de molí que traspuen les cartes. Estan descobrint la faceta més “trempadora” del nostre poeta de Pena Roja.
  Per això, estan també molt contents que hi hagi gent com vosaltres que, amb esforç i goig, difon la seva obra per tots els aires.
  Salut als activistes culturals que no dimiteixen!!.

  Josep Boltaina Foz

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s